Ionuț Gaotă, Microsoft România: „Noul sistem de operare Windows 8.1 este de 21 de ori mai rezistent la viruși și malware decât Windows XP”

Ionuț Gaotă, Microsoft România: Noul sistem de operare Windows 8.1 este de 21 de ori mai rezistent la viruși și malware decât Windows XP
Publicat: 01/11/2013, 13:40
Actualizat: 09/01/2020, 07:12

Microsoft a lansat recent în România Windows 8.1. Ionuț Gaotă, șeful diviziei Windows din cadrul Microsoft România, a declarat, într-un interviu acordat gândul, că noul sistem de operare este de 21 de ori mai rezistent la viruși și malware decât Windows XP și de 7 ori mai rezistent decât Windows 7.

Prea puțini dintre consumatorii din România consideră, însă, necesară trecerea la Windows 8.1, ei folosind – într-un număr foarte mare – Windows XP, o platformă veche de 12 ani, dar și Windows 7, un sistem de operare foarte apreciat de utilizatori.

Potrivit reprezentantului Microsoft, în ultimii 12 ani am asistat la o creștere exponențială a utilizatorilor de internet și, odată cu aceasta, o creștere a atacurilor cibernetice care țintesc sisteme de operare învechite. Gaotă spune că utilizatorii privați și companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii (Windows XP și Office 2003) se expun unor riscuri majore de securitate, confidențialitate a informațiilor personale dar și pierderea datelor sensibile de companie, clienți, parteneri. „Impactul economic este semnificativ: costul mediu al unei breșe de securitate este 700.000 – 1,3 milioane de dolari pentru companii mari sau 54.000 – 100.000 de dolari pentru firme mici”, potrivit lui Gaotă.

În România, populația nu conștientizează încă pericolul reprezentat de atacurile informatice. Potrivit ultimului raport Security Intelligence, prezentat de Microsoft la evenimentul internațional de securitate RSA Conference, România și-a păstrat și în 2013 poziția fruntașă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate cu programe dăunătoare. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la fiecare 1.000 de computere scanate în țara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Prin comparație, în Danemarca rata de infectare era, în aceeași perioadă, de doar 1,7%.

Microsoft va avea sesiuni dedicate Windows 8.1, opririi suportului pentru Windows XP și avantajele trecerii la o nouă versiune, în cadrul conferinței Microsoft Summit 2013, care se va desfășura la București în perioada 6-7 noiembrie. Înainte de eveniment, am discutat cu Ionuț Gaotă despre câteva din temele care vor fi abordate.

gândul: Care sunt principalele motive pentru care un consumator ar alege să treacă la Windows 8.1?

Ionuț Gaotă: Noul ecran de start permite ajustarea mărimii Live tiles-urilor și propune o gamă variată de culori și de design-uri pentru fundal, cât și sincronizarea de setări, aplicații instalate și favorite de internet pe mai multe dispozitive, prin intermediul contului Microsoft. Noul Bing Smart Search facilitează căutarea pe device și pe net, indiferent dacă este vorba de aplicații, foldere, fotografii sau site-uri. Apoi, urmează o gamă diversă de aplicații, direct din Start: Skype, noua aplicație Mail cu funcții avansate, Xbox Music/Video, Office2013 cu Outlook pentru Windows RT, Internet Explorer 11, singurul browser gândit integral pentru dispozitive cu touch. Windows 8.1 este, de asemenea, primul și singurul sistem de operare care oferă suport pentru printare 3D, de la plug-and-play la aplicații și documente specifice.

Mai mult, Windows 8.1 oferă integrare în cloud cu SkyDrive, un spațiu de stocare, sincronizare și colaborare cu 7GB gratuiți, inclus în contul Microsoft/Outlook.com. Facilitează activitatea utilizatorului, accesul la documente se face rapid, de pe orice device sau din orice locație. Cu SkyDrive Smart Files, utilizatorii pot crea, edita, salva și face sharing de documente Word, Excel, PowerPoint, OneNote, pe și de pe orice device.

gândul:Care sunt principalele motive pentru care o companie ar alege să treacă la Windows 8.1?

Ionuț Gaotă: Windows 8.1 este complet optimizat pentru ecrane tactile, cu o interfață fluidă, un browser puternic și aplicații securizate pentru orice tip de business. Acest lucru este foarte important pentru companiile care doresc să adopte tablete în organizație și să mobilizeze angajații. O infrastructură uniformizată pe Windows 8.1, cu desktopuri, laptopuri și tablete, ar permite maximizarea investiției în platformă Windows și siguranța informațiilor, știind că toate device-urile pot fi securizate și administrate ca orice PC.

Mai mult, noul sistem de operare aduce multiple funcții avansate de mobilitate și securizate: Windows-To-Go – posibilitatea de a rula un întreg system de operare și profil de utilizator de pe un USB-stick certificat; Broadband Tethering – orice laptop sau tableta conectată la internet poate devein hot-spot WiFi pentru alte device-uri; Auto-Trigered VPN – suport pentru o mulitudine de clienți VPN plus pornirea automată a conexiunii VPN atunci când se lansează o aplicație internă (exemplu: un site intranet); Malware Resistance – Windows Defender este o soluție antivius Microsoft, preinstalata gratuit, care detectează și previne atacurile malware; Noi senzori și firmware preinstalat: NFC, printare WiFi, printare 3D nativă, proiectare wireless nativă prin Miracast, senzori noi tip „biometrics” și modalități noi de log-in prin amprentă și card de acces

gândul:Ce avantaje au utilizatorii care folosesc ecosistemul Windows: smartphone, tabletă și computer cu Windows?

Ionuț Gaotă: Principalul avantaj este cel al compatibilității acestui ecosistem, bineînțeles, având la dispoziție aceleași programe și servicii: Outlook, Office, Lync, Sharepoint, SkyDrive, Internet Explorer, Skype, dar și aplicații de business dedicate precum CRM/ERP, BI. Mai mult, toate dispozitivele Windows pot fi sincronizate prin servicii cloud ca Office 365 sau SkyDrive, unde se pot stoca setări de sistem, aplicații, documente, calendare și contacte, accesibile ușor de pe telefon, tableta sau laptop.

Un alt beneficiu este cel de a securiza aceste dispozitive Windows din aceeași consolă de management precum System Center sau Windows Intune, stabilirea de politici de acces la resurse și ștergerea de la distanță a dispozitivelor pierdute.

Nu în ultimul rând, dacă o companie a adoptat o infrastructură Windows, Windows Server și Office, practic maximizează aceste investiții prin extinderea ecosistemului de device-uri Windows către tablete și telefoane, întrucât nu va mai fi nevoie de o nouă platforma de management, colaborare sau traininguri pentru a face tranziția.

Per total, Windows 8.1, Windows Phone 8 și cloudul Microsoft oferă cea mai integrată, securizată și productiva experiența pe tablete, smartphones și PC, disponibilă în acest moment în piață, având la dispoziție și o gamă extrem de variată de modele, accesorii și prețuri, pentru orice business modern.

gândul:Ce noutăți în materie de securitate aduce Windows 8.1, atât pentru utilizatorii companii, cât și pentru consumatori?

Ionuț Gaotă: Este vorba de soluția de securitate Windows Defender preinstalată, noi politici de log-in, noi senzori biometrici, securitatea informațiilor din aplicații și certificarea aplicațiilor din Windows Store pentru consumatori.

gândul:La ce riscuri te expui dacă folosești, după ce se termină suportul, Windows XP și Office 2003?

Ionuț Gaotă: Sunt 12 ani de la lansarea Windows XP și 10 ani de la lansarea Office 2003, iar lumea s-a schimbat mult de atunci. Am asistat la o creștere exponențială a utilizatorilor de internet și, odată cu aceasta, o creștere a atacurilor cibernetice care țintesc sisteme de operare învechite. Utilizatorii privați și companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii se expun unor riscuri majore de securitate, confidențialitate a informațiilor personale dar și pierderea datelor sensibile de companie, clienți, parteneri. În plus, sunt vulnerabili la atacurile informatice și noi forme de viruși. Iar dacă aceste probleme apar, suportul tehnic Microsoft (telefonic sau online) nu va mai fi disponibil pentru clienți sau parteneri.

De asemenea, mulți producători de hardware și software nu vor mai oferi support pentru drivere de Windows XP (ex: imprimante, tastaturi, mousi, camera foto, etc.). Impactul economic este semnificativ: costul mediu al unei breșe de securitate este 700.000 – 1,3 milioane de dolari pentru companii mari sau 54.000 – 100.000 de dolari pentru firme mici.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal